Front rece de scurta durata

Un talveg depresionar rapid format a coborat in Rusia europeana astfel am avut  parte de o scadere rapida a temperaturilor in special in moldova si intensificari de vant cu viteze de pana la 101 de Km/h la statia Cotnari.16040203_0200.gif

sursa: weatheronline.co.uk

In imaginea de mai sus se poate observa dorsala anticiclonica  care a coborat rapid in Moldova, explicatia tine stric de legile termodinamice ale atmosferei, de formarea rapida a anticiclonului in zona de vorticitate pozitiva specifica ondulatilor de jet. In imaginea de mai jos se poate observa viteza jetului ce scade in partea din dreapta a talvegului si apoi incepe sa isi creasca viteza acolo in coltul din stanga al talvegului. Asadar apare o zona cu convergenta  ( in partea din dreapta a talegului ) in altitudine ce se va resimitii la sol prin cresterea dinamica a presiunii ( formarea rapida a anticiclonului ce a adus azi intensificari in moldova) si o scadere dinamica a presiunii in stanga talvegului ce a dus la adancirea ciclonului din Rusia europeana.

lect13_img5.jpg

sursa:http://www.aos.wisc.edu/

gfs_uv250_eu_4.png

sursa:tropicaltidbits

O analiza weatherobs de la ora 11 ce arata ciclonul de care se vorbea in modelare cu o presiune de 994 la centru si anticiclonul cu o presiunie de 1028 de hectopascali , de altfel putem observa si directia intensificarilor de vant in moldova din nord-nord-vest, apoi devierea din nord-est unul dintre motive al acestei deviatii de directie este minunantul efect Coanda ce aparut datorita Carpatiilor de Curbura.

weather obs.png

Asadar am aflat ca ondulatia jetului poate avea efecte aspura dinamicii presiunii atmosferice si joaca rolul principal al formarii principalelor formatiuni barice. Circulatia generala a atmosferei si echilibrarea termodinamica a polilor si a ecuatorului definesc vremea pe care o simtim zilnic. Insa vestea buna este ce aceasta a fost o racorire trecatoare, iar de saptamana vitoare blocajul omega revine cu tot cu vremea lui insorita  si calda !

gfs_T2ma_eu_15.png

Anomalia de temperatura la 2 metrii pentru data de 5 aprilie ora 15  sursa tropicaltidbits.

 

Autor  : Ticheru Gabriel

Lasă un comentariu